beaufort2015

Dit jaar is het kunstproject Beaufort terug in onze gemeente. Tussen 21 juni en 21 september kan je langs de volledige kustlijn genieten van kunst. De vijfde editie van Beaufort met als titel ‘Buiten De Grenzen’ bouwt verder op de traditie van kunst in de publieke ruimte van de vorige edities, maar kiest ook resoluut voor verandering en vernieuwing. Het bijzondere karakter van de triënnale situeert zich op de as: hedendaagse kunst – Belgische kust. In Knokke-Heist kun je een van de drie groepstentoonstellingen bezoeken in het Zwin en daarnaast zijn er in het kader van de solotentoonstelling nog 3 kunstprojecten op ons grondgebied.

Solotentoonstelling in Knokke-Heist
Buiten De Grenzen kiest voor een totaalproject langs de kust, waarbij een solotentoonstelling van het collectief A Dog Republic onder leiding van de 91e jarige architect, urbanist en ontwerper Yona Friedman wordt gecombineerd met een groepstentoonstelling op drie provinciale locaties: Het Zwin Natuurcentrum aan de oostkust, Raversyde in het midden en het bezoekerscentrum De Nachtegaal met de omringende Oosthoekduinen aan de westkust. Op deze drie locaties komen de inhoudelijke verhalen van meer dan 35 kunstenaars samen met de voorstellen van A Dog Republic.

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden is de solotentoonstelling een organisatie van een collectie van verschillende kunstenaars. In Knokke-Heist zullen de volgende kunstwerken te zien zijn.

Musée Promenade
Het ideeëngoed van Yona Friedman en A Dog Republic komt tijdens Beaufort Buiten De Grenzen tot uiting in een nieuwe, zevende demonstratie, onder de titel Musée Promenade. Dit in menig opzicht feeërieke project ontvouwt zich voor de toeschouwer al wandelend en neemt doorheen de tijd en afhankelijk van de locatie verschillende verschijningsvormen aan.

In onze gemeente komt dit tot uiting op 28 juli door een grootschalige tekening met eenhoorns in de hoofdrol op het strand voor het Heldenplein. De tekening zal bestaan uit natuurlijke materialen en de vorm wordt bepaald door vrijwilligers en toevallige passanten die samen met A Dog Republic aan de slag gaan. Andere passanten zorgen dan weer, samen met water en wind, dat de tekeningen na een paar uren, dagen of weken – afhankelijk van het materiaal – terug verdwijnen. Ook jij kunt dus meewerken aan dit kunstwerk!

Pleintekeningen
De eenhoorns zullen tijdens Beaufort ook verschijnen op verschillende pleinen in de vorm van krijttekeningen. In Knokke-Heist zal je de tekeningen kunnen bewonderen op het Maes-& Boerenboomplein, het Van Bunnenplein en op de dijk ter hoogte van het Evenementenstrand. Ook deze kunstwerken zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

Performance Pieterjan Ginckels
Werk aan je eigen lichaam en aan het strand van de Belgische kust in de performance van kunstenaar Pieterjan Ginckels. Voor het project A-SHOVELIN SOUTH organiseert de kunstenaar een pseudowetenschappelijk teambuildingprogramma langs de kustlijn. Volgens een dagelijks ritueel wordt gegraven tot een empirisch nul-niveau, daar waar ooit het strand haar bovenste korrels droogde, een historisch begraven oppervlak. Het team start met hun nulpuntmeting op 22 juni in Knokke-Heist. Breng je eigen schop en zwemgerief mee en graaf mee!

Meer informatie: www.beaufort2015.be