“Onze Ooievaars: Bewakers van het Zwin, Symbool van Onze Natuurpracht!”

Het Zwin, een natuurreservaat gelegen aan de Belgische kust, is alom bekend als een waar vogelparadijs. Tussen al zijn gevederde bewoners steekt echter één soort er voor de meeste bezoekers met kop en schouders bovenuit: de majestueuze ooievaar!

ooievaars zwin

De geschiedenis van de ooievaar in het Zwin kent een opmerkelijke wederopstanding. In de jaren ’60 werden ooievaars geïntroduceerd in dit gebied, wat het startschot betekende voor hun terugkeer als broedvogels in België. Deze terugkeer volgde op een periode waarin de ooievaars eind 19e eeuw uitgestorven waren in ons land. Later werden op verschillende locaties in België ooievaars vrijgelaten, wat resulteerde in een gestage toename van de populatie, mede dankzij groeiende aantallen in buurlanden. Tegenwoordig vinden ooievaars weer hun thuis op meerdere plaatsen in ons land, met in totaal ruim 200 broedparen.

Ondanks de verspreiding over verschillende broedplaatsen in België, blijft het Zwin en zijn omgeving een van de belangrijkste broedgebieden voor deze imposante vogels.

De ooievaars die in het Zwin broeden, worden nauwlettend in de gaten gehouden door natuurbeschermers en onderzoekers. Het broedsucces van alle aanwezige paren wordt op de voet gevolgd, waarbij elk jaar alle jonge ooievaars voorzien worden van een wetenschappelijke ring. Maar het monitoren van de populatie stopt hier niet. Sinds 2019 is er in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen een zenderproject gestart, waardoor onderzoekers de ooievaarspopulatie nog beter kunnen volgen en begrijpen.

Dit zenderproject heeft als doel meer inzicht te krijgen in de leefgewoonten van de ooievaars, zoals hun trekgedrag, foerageergebieden en broedplaatsvoorkeuren. Door middel van geavanceerde technologie kunnen onderzoekers de verplaatsingen van individuele vogels in real-time volgen. Deze informatie is van onschatbare waarde voor het behoud en het beheer van de populatie, evenals voor het begrijpen van de bredere ecologische processen binnen het Zwin.

Naast het wetenschappelijke belang van het zenderproject draagt het ook bij aan het vergroten van het bewustzijn over het belang van natuurbehoud. Door het delen van de gegevens en de verhalen van individuele ooievaars die via de zenders worden gevolgd, kunnen mensen een dieper begrip ontwikkelen voor de uitdagingen waarmee deze iconische vogels worden geconfronteerd. Het biedt ook kansen voor educatie en ecotoerisme, waarbij bezoekers van het Zwin de mogelijkheid krijgen om de vogels te volgen en meer te leren over hun fascinerende levenswijze.

Kortom, de ooievaar is niet alleen een symbool van vruchtbaarheid en geluk, maar ook een buitengewone ambassadeur voor het behoud van de biodiversiteit in het Zwin. Dankzij toegewijde inspanningen van natuurbeschermers en onderzoekers, en innovatieve projecten zoals het zenderproject, kunnen we blijven genieten van de gratie en de schoonheid van deze bijzondere vogels in hun natuurlijke habitat.

Links

Ontdek het moment waarop de majestueuze ooievaars het Zwin Natuur Park bezoeken!

Volg de spannende avonturen van de ooievaars met het Zenderproject van het Zwin Natuur Park!

Ontdek alles over de bijzondere gewoonte van het ringen van ooievaars in het Zwin Natuur Park!

Informatie

Zwin Natuur Park
Graaf Leon Lippensdreef 8
8300 Knokke-Heist

Openingstijden

Parkeerplan Knokke-Heist

Privé Parking hotel St Pol:
 € 12.50 / nacht verblijf.
1 nacht verblijf kan je 2 dagen parkeren.

Groene zone
Vanaf 11u tot 19u € 2,30/uur, of max. € 12,50 per dag.
Gratis buiten weekends en schoolvakantie!

Oranje zone:
Vanaf 11u tot 19u € 2,50/uur, Max 4 uur parkeren.

Te betalen alle dagen.

Rode zone :
Vanaf 11u tot 19u max. 1 uur parkeren € 2,50/uur, Tweede uur € 3,5 (max. 2 uur parkeren)
Te betalen alle dagen.

Parkeer je langer dan de toegelaten tijd? Dan betaal je het retributietarief van € 80 per dag.

Ondergrondse parking:
Dumortierlaan Onder het ijzerpark

Lippenslaan:
Onder het Verweeplein

Kustlaan:
Onder de minigolf

Contacteer ons

7 + 1 = ?

Hotel St. Pol

Bronlaan 23
8300 Knokke-Heist
Belgïe

Contact

Onze partners

LOGO KH PNGLogo Provincie